top of page

Zakaj je redno čiščenje zobnega kamna tako pomembno?


Lep in zdrav nasmeh je ogledalo vsakega človeka. Tudi ob ustrezni ustni higieni se na zobeh lahko nabirajo trde zobne obloge (zobni kamen), ali madeži zaradi pitja kave, kajenja cigaret in uživanja močno obarvane hrane. Še bolj pogosto je nastajanje zobnega kamna znak nezadostne ustne higiene, ki nam lahko povzroči veliko težav z zobmi in dlesnimi, zato je pomembno, da razumemo kako zobni kamen nastaja, kako lahko preprečimo in zmanjšamo njegovo nastajanje, ter zakaj je pomembno, da ga redno odstranjujemo.

ženska si ščetka zobe

Zobni kamen se nabira kljub rednemu ščetkanju zob in kvari estetski videz zob, spremlja slab zadah in občutek nečistoče v ustih, onemogoča kakovostno čiščenje zob, povečuje bakterijsko delovanje in nastanek kariesa, slabi zdravje obzobnih tkiv in povzroča vnetje dlesni, vodi v parodontalno bolezen in izgubo zob, povečuje sproščanje toksinov v telo, povzroča vnetja, prezgodnje staranje in sistemske bolezni, ter je povezan s srčnimi boleznimi in demenco.


Največ zobnega kamna se po navadi nahaja na jezični strani spodnjih sekalcev, po barvi se razlikuje od zoba. Na dotik je hrapav in ostane hrapav tudi po temeljitem ščetkanju, kar lahko zaznamo z jezikom. Zobni kamen nastaja tudi pod nivojem dlesni, povzroča pa ravno tako resna obolenja (parodontoza,...) kot tisti, ki ga vidimo na zobeh.

Kako nastane zobni kamen?

Zobni kamen nastane iz mehkih zobnih oblog, ki jih ne očistimo dovolj natančno. Če mehkih zobnih oblog ne odstranimo popolnoma, mineralizirajo in nastane zobni kamen (trde zobne obloge), ki zaradi svoje hrapave površine privlači še več mehkih zobnih oblog in količina zobnega kamna se samo še povečuje. Bakterije, ki so dejavne v svežih oblogah na površini zob in zobnega kamna, povzročajo karies in vnetje dlesni, vnetje dlesni pa lahko napreduje v parodontalno bolezen, pri kateri se pod dlesnijo začnejo tvoriti žepki, v katerih se kopičijo zobne obloge in zobni kamen. Če teh oblog ne očistimo pravočasno, lahko dolgoročno vodijo v izgubo povsem zdravih zob.

zdravi zobje in dlesni brez zobnega kamna

Na sliki vidimo kako izgledajo zdravi zobje in dlesni brez zobnega kamna.

Parodontoza je bolezen obzobnih tkiv, ki se razvije iz dolgoletnega vnetja dlesni (gingivitis). Vnete dlesni so boleče na dotik, krvavijo ob ščetkanju in nitkanju, se umikajo in spremenijo barvo iz bledo rožnate v temnejšo rdečo.


Razvoj parodontoze poteka brez bolečin, zato večina obolelih niti ne ve, da gre za bakterijsko okužbo in je potrebno zdravljenje. Ko se začnejo zobje majati in izpadati, je to znak, da je bolezen prizadela poleg dlesni tudi ostala obzobna tkiva (pozobnico, cement, alveolarno kost), ki omogočajo, da je zob trdno zasidran v kosti.


Ko opazite znake vnetja dlesni, čimprej obiščite zobozdravnika oz. ustnega higienika, še preden vnetje dlesni napreduje v parodontalno bolezen.


Čiščenje zobnega kamna

Za odstranitev zobnega kamna je potreben obisk pri zobozdravniku, saj ga ne moremo očistiti sami, ko enkrat nastane. Običajno tudi onemogoča uporabo nitke ali medzobne ščetke, zato je pomembno, da ga čimprej odstranimo.


zobozdravnik Uroš Blažič pri delu

Postopek v zobni ordinaciji Zobni raj pričnemo s čiščenjem zobnega kamna s pomočjo ultrazvoka na vseh zobnih površinah in odstranitev oblog na dostopnih koreninskih površinah in v medzobnih prostorih. Nato sledi ali peskanje, kjer gre za mehansko odstranjevanje površinskih zabarvanj (madeži od kave, čokolade, tobaka,...), pri katerem zobe očistimo z močnim curkom vode in prašnih delcev, večinoma sode bikarbone, ali poliranje zob s fino pasto, kar zobem povrne gladko in sijočo površino. Na gladko površino zob se obloge težje prilepijo, kar nam omogoča, da doma enostavneje in temeljiteje poskrbimo za zdravje naših zob in dlesni.Po čiščenju zobnega kamna so naši zobje čisti in gladki, brez občutka hrapavosti, nimamo več slabega zadaha, imamo lep nasmeh, lepše in bolj zdrave dlesni, ter ustavljeno krvavenje dlesni.Čiščenje zobnega kamna je prvi korak pri zdravljenju vnetih dlesni in parodontoze.


Ob ustrezni ustni higieni in izogibanju dejavnikom zabarvanja zob (kajenje, pitje kave, čaja in uživanje močno obarvane hrane) so rezultati odstranitve zobnega kamna in peskanja vidni do enega leta, zato je priporočljivo, da profesionalno čiščenje zobnega kamna opravimo vsaj 1x letno, lahko pa tudi bolj pogosto, če opazimo nastanek zobnega kamna, oziroma nas nanj opozori naš zobozdravnik.


Za preprečevanje vnetja dlesni in parodontalne bolezni je nujno temeljito čiščenje zob z zobno krtačko, nitko in medzobno krtačko vsaj 2x dnevno ter pregled pri ustnem higieniku oz. redno odstranjevanje zobnega kamna.

Naročite se na pregled pri zobozdravniku.

Redno nitkanje zob je pomembno za lepe in zdrave zobe, zato vam v naši ordinaciji ob prvem obisku podarimo priročen obesek za ključe. Več o tem si preberite tukaj.

Sončen pozdrav,

ekipa Zobnega raja

#vnetjedlesni #zobnikamen #paradontoza

Najbolj brano
Zadnje objave
Arhiv
Išči po oznakah
No tags yet.
Anchor 1
Anchor 2
bottom of page